Sarme iz pečice

Morda vas zanima

Sarme ne smejo manjkati za prvi dan v letu. Lahko pa jih naredimo tudi kdaj prej, za vajo.

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja
  • 500 g kislega zelja
  • 400 g mlete govedine
  • 200 g mlete svinjine
  • 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vršičkov
  • 100 g kraške pancete
  • 100 g riža
  • 1 liter goveje juhe
  • 1 jajce
  • 2 veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • šopek sesekljanega peteršilja
  • 50 g paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlička ostre paprike
  • majaron
  • timijan
  • lovorov list
  • sol
  • poper
  • 50 ml oljčnega olja

Priprava

1Riž približno 8 minut kuhamo v slani vodi. Čebulo, peteršilj in česen drobno nasekljamo. Na oljčnem olju popražimo polovico nasekljane čebule, ko pa postekleni v ponev dodamo še polovico nasekljanega česna. Pražimo minuto ali dve.

2Ko česen zadiši, dodamo še na kocke narezano panceto, peteršilj, majaron, timijan, lahko tudi malo muškatnega oreščka. Nato umaknemo z ognja in malo počakamo, da se ohladi.

3V večjo posodo damo mleto meso, na pol kuhan riž, popraženo čebulo z začimbami, jajce ter žličko sladke in malo ostre paprike. Dobro premešamo.

4Kislemu zelju odstranimo večje liste in z ostrim nožem izrežemo trde dele. Potrebujemo približno 15 listov, preostanek zelja pa narežemo na tanke rezance. Če ne maramo prekislih sarm, liste operemo. Vsak večji list zelja vzamemo v roko in vanj položimo za pest mesnega nadeva. Privihamo robove in zavijemo tako, da nastane zaprta sarma.

5Pekač, v katerem bomo kuhali sarmo, najprej namastimo, na dno damo polovico sesekljanega zelja, nanj zložimo sarme. Med sarme položimo kose suhega mesa, 2 lovorova lista in sarme pokrijemo s preostalim zeljem. Potresemo še z mleto papriko in zalijemo s toliko juhe, da je vse pokrito. Pokrijemo z alu folijo in postavimo v pečico, ki smo jo predgreli na 175 °C, za dve uri. Vmes po potrebi dolivamo juho. Na koncu naredimo še omako.

4Na malo olja popražimo preostalo čebulo, da postekleni, dodamo česen, da zadiši, sladko in ostro papriko in paradižnikovo mezgo. Sarme odkrijemo, po njih enakomerno razporedimo omako in postavimo še za 40 minut v pečico. Pri sarmah velja pravilo, da so najboljše naslednji dan.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -