Domači njoki s pravo bolonjsko omako

Morda vas zanima

Za pripravo te jedi vam ne sme zmanjkati časa in ne volje do kuhanja. Sam postopek sicer ni zahteven, je pa dolgotrajen. Rezultat je kosilo nad katerim boste navdušeni.

Sestavine

Omaka

  • 700 g mlete govedine
  • 150 g slanine
  • 700 g čebule
  • 2 večja korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 3 stroki česna
  • 100 ml rdečega vina
  • 150 ml jušne osnove
  • 300 ml paradižnikove omake
  • Žlička sladke paprike
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • žlička timijana
  • vejico rožmarina
  • sol in poper
  • 0,3 dl oljčnega olja

Njoki

  • 1 kg krompirja
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • žlička soli
  • 50 ml oljčnega olja

Postopek

1Začnemo s pripravo omake. Čebulo olupimo in nasekljamo, prav tako ostrgamo korenček in ga narežemo na majhne koščke. Zeleno operemo in tudi narežemo na majhne koščke. Česen olupimo in nasekljamo. Slanino narežemo na majhne koščke.

2V lonec, v katerem bomo kuhali našo omako, damo malo oljčnega olja in ko se olje segreje, dodamo še  panceto in nasekljano zelenjavo brez česna. Pražimo 15 minut na visoki temperaturi, večkrat premešamo.

3Dodamo najprej česen in nasekljan rožmarin, pražimo še toliko časa, da zadiši, nato pa še meso. Meso pražimo 10 minut, da spremeni barvo, ob tem stalno mešamo, da se nam ne prime na dno posode. Zalijemo z vinom in kuhamo 15 minut, da izhlapi  polovica tekočine.  

4Dodamo še paradižnikovo omako, jušno osnovo, vse začimbe in zmanjšamo temperaturo. Po dnu malo podrgnemo s kuhalnico, da odlepimo karamelizirane delce, ki so se prijeli na dno, to bo dalo omaki okus.  Kuhamo pokrito še približno dve uri, občasno premešamo in dolivamo oziroma jušno osnovo. Pred koncem poskusimo, če je dovolj začinjeno.

5Za domače njoke damo najprej skuhamo krompir v olupku. Izberemo manjše približno enako velike krompirje, da bodo istočasno kuhani. Kuhan krompir takoj odcedimo in pustimo, da se malo ohladi. Nato ga olupimo in še toplega pretlačimo, pustimo nekaj minut, da izhlapi čim več pare. V večji lonec damo vreti vodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje.

6Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo). Razdelimo ga na manjše dele in na pomokani deski razvaljamo na 1,5 do 2 cm debel svaljek.  Narežemo na približno 3 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo.

7Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. 

8Bolonjsko omako prelijemo ko kuhanih in odcejenih njokih, okrasimo s svežimi zelišči in potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Nasvet

9Tako bolonjsko omako, kot njoke lahko pripravimo v večjih količinah in zamrznemo. V zmrzovalniku nas bodo počakali do šest mesecev. Namesto slanine lahko uporabimo tudi mleto svinjsko meso.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -