Bakala na belo je izvrsten hladen namaz iz polenovke, ki ga predvsem v Benetkah, najraje uživajo s polento popečeno na žaru.
Sestavine
- 300 g bakalarja
- 200 g koruzne moke
- 1 liter vode
- 1 žlička soli
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
Postopek
1Recept za bakala na belo najdete na naši spletni strani, če se vam ga ne ljubi pripravljati, bo dober tudi kupljen. Od njegove cene je odvisna kvaliteta.
2Vodo nalijemo v večji lonec, jo zavremo in posolimo. Počasi sipamo koruzno moko, ob tem neprestano mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Polento pustimo kuhati 40 minut, vmes večkrat premešamo.
2Pravokoten pekač namažemo z oljčnim oljem in vanj vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se popolnoma shladi. Še lažje bo, če polento skuhamo dan prej.
3Ohlajeno narežemo na rezine, ki jih popečemo na vročem žaru. Pečemo pet minut na vsaki strani.
4Postrežemo takoj, na vsak kos polente damo žlico bakalaja in potresemo s svežim, nasekljanim peteršiljem.