Gratinirani makaroni s tremi siri

Znam svetuje

Gratinirani makaroni s tremi siri so prava kulinariฤna poslastica, ki zdruลพujejo bogat okus razliฤnih sirov s soฤnimi makaroni.

Makaroni so vrsta testenin, ki se uporabljajo v ลกtevilnih kuhinjah po svetu. Narejeni so iz pลกeniฤne moke in vode, pri ฤemer se lahko dodajo tudi jajca, da se izboljลกa okus in tekstura. Obstaja veliko razliฤnih vrst makaronov, ki se razlikujejo po obliki in velikosti.

Nekateri pogosti tipi makaronov vkljuฤujejo:

  1. ล pageti: Dolgi in tanki valjฤki, priljubljeni v italijanski kuhinji.
  2. Penne: Cevasti makaroni z rezom na koncu, ki so odliฤni za ujemanje z gostejลกimi omakami.
  3. Fusilli: Spirala ali vijakasto oblikovan makaron, ki dobro zadrลพuje omake.
  4. Farfalle: Makaroni v obliki metulja, ki se odliฤno podajo k lahkim omakam.
  5. Macaroni: Krajลกe, upognjene cevaste testenine, obiฤajno uporabljene v klasiฤni “makaroni and cheese” jedi.

Makaroni so priljubljeni zaradi svoje vsestranskosti in sposobnosti, da se dobro kombinirajo z razliฤnimi omakami, zelenjavo in mesom. Vkljuฤujejo se v ลกtevilne jedi, kot so testeninske solate, lazanje, juhe in ลกe veฤ. Tradicionalno so del mnogih kulinariฤnih tradicij, ลกe posebej v italijanski kuhinji, kjer so osnova ลกtevilnih okusnih jedi.

Ta recept je odliฤen naฤin, kako v trenutku ustvariti okusen in zadovoljujoฤ obrok. Hrustljava skorja na vrhu je pika na i tej preprosti, a osupljivi jedi. Prijetno kosilo ali veฤerja, ta recept bo hitro postal vaลกa priljubljena izbira za vse ljubitelje sira in makaronov.

Uลพivajte v vsakem griลพljaju!

Sestavine za gratinirane makarone s tremi siri

  • 300 g makaronov
  • 60 g naribanega parmezana
  • 100 g naribanega sira gauda ali edamec
  • 60 g nadrobljene gorgonzole
  • 480 ml mleka
  • 3 ลพlice masla
  • 3 ลพlice moke
  • sol in poper po okusu
  • ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka (po ลพelji)
  • 60 g drobtin
  • sveลพa zeliลกฤa po okusu (npr. bazilika, peterลกilj)

Postopek

1 Skuhajte makarone v osoljeni vodi glede na navodila na embalaลพi. Ko so kuhani, jih odcedite.

2 V loncu stopite maslo. Dodajte moko in meลกajte, da dobite gladko pasto. Postopoma dodajte mleko in neprestano meลกajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sol, poper in muลกkatni oreลกฤek po okusu. V omako dodajte nariban in nadrobljen sir in meลกajte, da se sir stopi in omaka postane kremasta.

3 V omako dodajte kuhane makarone in dobro premeลกajte, da se vsak makaron prekrije z omako.

4 Zmeลกajte drobtine z malo naribanega parmezana. Makarone preloลพite v pekaฤ, potresite z drobtinami in dodatno s sirom.

5 Pekaฤ postavite v ogreto peฤico (pribliลพno 200ยฐC) in gratinirajte, dokler makaroni na vrhu ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi, pribliลพno 20-25 minut.

6 Gratinirane makarone postrezite ลกe vroฤe, potresene s sveลพimi zeliลกฤi po okusu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite