Gratinirani makaroni s tremi siri so prava kulinariฤna poslastica, ki zdruลพujejo bogat okus razliฤnih sirov s soฤnimi makaroni.
Makaroni so vrsta testenin, ki se uporabljajo v ลกtevilnih kuhinjah po svetu. Narejeni so iz pลกeniฤne moke in vode, pri ฤemer se lahko dodajo tudi jajca, da se izboljลกa okus in tekstura. Obstaja veliko razliฤnih vrst makaronov, ki se razlikujejo po obliki in velikosti.
Nekateri pogosti tipi makaronov vkljuฤujejo:
- ล pageti: Dolgi in tanki valjฤki, priljubljeni v italijanski kuhinji.
- Penne: Cevasti makaroni z rezom na koncu, ki so odliฤni za ujemanje z gostejลกimi omakami.
- Fusilli: Spirala ali vijakasto oblikovan makaron, ki dobro zadrลพuje omake.
- Farfalle: Makaroni v obliki metulja, ki se odliฤno podajo k lahkim omakam.
- Macaroni: Krajลกe, upognjene cevaste testenine, obiฤajno uporabljene v klasiฤni “makaroni and cheese” jedi.
Makaroni so priljubljeni zaradi svoje vsestranskosti in sposobnosti, da se dobro kombinirajo z razliฤnimi omakami, zelenjavo in mesom. Vkljuฤujejo se v ลกtevilne jedi, kot so testeninske solate, lazanje, juhe in ลกe veฤ. Tradicionalno so del mnogih kulinariฤnih tradicij, ลกe posebej v italijanski kuhinji, kjer so osnova ลกtevilnih okusnih jedi.
Ta recept je odliฤen naฤin, kako v trenutku ustvariti okusen in zadovoljujoฤ obrok. Hrustljava skorja na vrhu je pika na i tej preprosti, a osupljivi jedi. Prijetno kosilo ali veฤerja, ta recept bo hitro postal vaลกa priljubljena izbira za vse ljubitelje sira in makaronov.
Uลพivajte v vsakem griลพljaju!
Sestavine za gratinirane makarone s tremi siri
- 300 g makaronov
- 60 g naribanega parmezana
- 100 g naribanega sira gauda ali edamec
- 60 g nadrobljene gorgonzole
- 480 ml mleka
- 3 ลพlice masla
- 3 ลพlice moke
- sol in poper po okusu
- ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka (po ลพelji)
- 60 g drobtin
- sveลพa zeliลกฤa po okusu (npr. bazilika, peterลกilj)
Postopek
1 Skuhajte makarone v osoljeni vodi glede na navodila na embalaลพi. Ko so kuhani, jih odcedite.
2 V loncu stopite maslo. Dodajte moko in meลกajte, da dobite gladko pasto. Postopoma dodajte mleko in neprestano meลกajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sol, poper in muลกkatni oreลกฤek po okusu. V omako dodajte nariban in nadrobljen sir in meลกajte, da se sir stopi in omaka postane kremasta.
3 V omako dodajte kuhane makarone in dobro premeลกajte, da se vsak makaron prekrije z omako.
4 Zmeลกajte drobtine z malo naribanega parmezana. Makarone preloลพite v pekaฤ, potresite z drobtinami in dodatno s sirom.
5 Pekaฤ postavite v ogreto peฤico (pribliลพno 200ยฐC) in gratinirajte, dokler makaroni na vrhu ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi, pribliลพno 20-25 minut.
6 Gratinirane makarone postrezite ลกe vroฤe, potresene s sveลพimi zeliลกฤi po okusu.